Moeder zijn is fantastisch. Het laat je groeien en je leert letterlijk iedere dag nieuwe dingen. Nooit had je kunnen bedenken dat je zoveel liefde kon voelen voor zo’n klein wezentje. Daarnaast is het ook fair om het over die andere kant te hebben. De momenten dat je er door heen zit. Dat je wallen tot je kin hangen en je weer een nacht er honderd keer uit kon. Deze ‘job’ is  24/7  en blijft een leven lang.  Zelf niet lekker zijn of  geen zin hebben? Helaas je kunt geen snipperdagje opnemen.   Wat helpt is me-time nemen. Een moment voor jezelf. Om je eigen batterij weer op te laden. Om door die vermoeidheid heen te kijken. Daarnaast blijf je als moeder, ook gewoon jezelf. Om de me-time zeker te weten ook echt in de praktijk te hebben, plan je deze op vaste momenten. Kijk eens met je partner wanneer deze vroeg ut het werk is. Besluit op  die avond om te gaan sporten of iets anders waar je batterij van oplaadt. Tips voor iedere moeder om je eigen moment te pakken: 

  1. Wees wat liever voor jezelf. 

Het hoeft niet perfect, goed is goed genoeg. Dus bestel gerust een keer eten als je weinig tijd hebt. Kijk eens kritisch welke sociale verplichtingen je deze week wel en niet afgaat. Wat geeft je energie en wat kost het alleen maar? De perfecte moeder, vrouw, echtgenote, collega, werknemer, buurvrouw.. We willen dat vast diep van binnen allemaal wel eens zijn. Alleen dat is onmogelijk. Word je alleen maar ongelukkig van. Beter is te kijken naar alle successen. En jezelf vooral meer te waarderen! 

  1. Nee zeggen is oké 

Per dag krijgen we ongemerkt wel tientallen vragen. Van: wil je mijn rits dichtdoen tot: kun je morgen oppassen op mijn kinderen? Veel vrouwen voelen zich dan overvraagd. Zeker als het maar doorgaat. Maar het is helemaal niet erg om ook wel eens ‘nee’ te zeggen. En zeker als je dit op een vriendelijke manier doet, zal die ander je echt niet snel iets kwalijk nemen. Dus als een moeder je op het schoolplein aanklampt om te vragen of haar kind logeren kan bij jullie, adem je even diep in en uit. En dan zeg je vriendelijk: helaas, het komt helaas niet uit. Of: ik zou je graag helpen op een andere dag. Alleen vandaag komt het niet uit in de agenda. Is dit lastig? Dan is het effectief om dit voor de spiegel zo te oefenen. Schouders recht, hoofd omhoog en oefenen op die vriendelijke glimlach. En gewoon ‘nee’ kan natuurlijk ook. Als er iemand voor je deur staat of je van die club lid wilt worden, kun je vriendelijk: ‘nee dank je’zeggen. Dat is dan al genoeg. 

  1. Je dag plan je niet té vol 

Veel mensen maken geen dagplanning. En dit hoeft helemaal niet erg te zijn. Als je alleen merkt dat je telkens maar doorrent en steeds meer kortaf reageert, kan het handig zijn om dit wel te doen. Bekijk eens of je dag realistisch is qua afspraken. Te druk? Wat kan er dan uit? Soms ontkom je er niet aan. Kinderen moeten nu eenmaal naar de tandarts of zwemles. Wat wel kan: tijdens de zwemles je eigen boek mee. Of je puber afzetten bij de muziekles en op de terugweg lekker met de radio meezingen. Pak je moment! Jouw succesgevoel stijgt  als je 2 tot 3 grote taken op één dag hebt en deze ook kunt afronden.  

  1. Delegeren kunnen we leren 

We hoeven niet alles zelf te doen als moeder. Nee hoor, gelukkig zijn er altijd mensen die willen helpen. Bijvoorbeeld oma die met je dochter naar ballet gaat. Of opa die een keer op zaterdag bij de voetbaltraining kijkt. Zijn er taken waar je niet veel plezier aan beleefd? Veel mensen besteden zo het huishouden uit. Het kost wel wat, maar je krijgt er veel voor terug. Een schoon huis en meer tijd. Me-time!

  1. Prioriteiten helpen je aan meer eigen tijd 

Door na te gaan wat je prioriteiten zijn, kun je ook beter nee zeggen. Als je veel van sporten houdt, dan heeft dit invloed op je planning. Andersom ook. Als je niet van sporten houdt, maar wel creatief bent zul je hier meer energie van krijgen. Wat je prioriteiten ook zijn: het is onvermijdelijke dat andere zaken dan niet of minder kunnen.  Dus spelen van een ander kind, drie clubjes per kind of een collecte lopen. Nee helaas, dat past even niet in de agenda.  

  1. Kinderen zelfstandig maken en zichzelf even vermaken 

Afhankelijk van de leeftijd, kan ieder kind zelfstandig spelen. Zelfs baby’s al. Daarom is de box ook mede uitgevonden. Het is dus niet erg als je kleuter of puber een poosje zichzelf vermaken mag. Het helpt enorm als je kinderen zelfstandig zijn in het vermaken van zichzelf. Dan wordt bedoeld: een vaste tijd. Niet de hele dag, maar mogelijk 20 minute of een half uurtje. Die tijd ga je dan niet besteden aan de was of het schoonmaken van de badkamer. Nee, lezen, sporten of iets anders waar jij van oplaadt. Het voordeel? Je bent ontspannen. En dit zullen je kinderen ook merken. Een meer ontspannen en blije moeder is voor hun ook goed. 

  1. Investeer in vaste gezinsmomenten 

Een drukke maatschappij. Tijd met je gezin kan hierdoor erbij inschieten. Terwijl juist tijd met familie je een positief gevoel geeft. Wat kun je zoal doen? Probeer 1 keer in de week met elkaar ’s avonds te eten. Wandel of fiets eens in het weekend met het hele gezin, lekker in de natuur. In het begin plan je dit in de agenda. Je zult merken dat het daarna vast onderdeel van je gezinstijd wordt! En dat stiekem ook pubers hiernaar uit kijken 

  1. Sta wat vroeger op 

Het scheelt natuurlijk als je een ochtendmens bent. Dat je meteen wakker bent en bijna zingend uit bed springt. Maar ook voor mensen die dit niet hebben, is er hoop. Na een aantal weken merk je dat je vroege ochtendritueel heel veel voordelen hebt. Je staat niet meteen ‘aan’. De tijd om onder de douche te gaan. Rustig de krant te lezen. En als het huis daarna ontwaakt, heb jij je ontbijt al binnen. Veel mensen zien het als een vorm van mediteren, dat vroege opstaan.  

Heb jij al een idee hoe je meer me-time in je dagelijkse agenda kunt nemen? En heb je hier een positief effect van gemerkt?

Gerelateerd bericht