Uien is één van de meest gebruikte groente maar het snijden ervan is een klusje waar veel mensen tegenop zien. Als je een ui snijdt komt er namelijk zwavel vrij. Hierdoor beginnen je ogen te tranen en te prikken. De één heeft er meer last van dan de ander. Sommige mensen hoeven zelfs helemaal nooit te tranen tijdens het snijden van uien. Heb jij er wel last van neem dan onze 8 tips door om uien te snijden zonder te tranen. Van welke tip maak jij meestal gebruik?

Tip 1. Leg de uien in de vriezer
Als je uien wilt gaan gebruiken voor je gerecht kun je deze eerst een halfuur in de vriezer plaatsen. Door de kou zal er minder gas ontsnappen waardoor je minder last hebt van tranen. In de koelkast plaatsen kan ook maar dan moet je ze een stuk langer laten liggen.

Tip 2. Mes nat maken
Een andere tip is om je mes waarmee je de ui gaat snijden vochtig te maken. Zodra het mes in contact komt met de ui zal de zwavel reageren op het vocht van de mes en niet van je ogen. Het is een simpele maar effectieve manier. Mes even nat maken en snijden maar. Tijdens het snijden kun je je mes meerdere keren opnieuw vochtig maken. Ook je snijplank kun je vochtig maken.

Tip 3. Gebruik waxinelichtjes

Je kunt ook meerdere waxinelichtjes laten branden op je keukenblad terwijl je een ui gaat snijden. De warmte van de waxinelichtjes zorgen ervoor dat de gassen die vrijkomen worden aangetrokken. Zo richt de zwavel zich niet op jouw vochtige ogen maar op het vuur.

Tip 4. Neem een slok water
Neem een slok koud water maar slik deze niet door. Je kunt nu uien snijden zonder dat je hoeft te tranen. Het gas zal namelijk reageren op het vocht dat in je mond bevindt en niet op de ogen. Drink je graag een goed glas wijn tijdens het koken is een slokje van je wijn ook prima.

Tip 5. Water laten stromen
Laat je waterkraan lopen als je uien gaat snijden. De zwavel zal reageren op stromende water en verdwijnt vervolgens. Je kunt ook gebruik maken van stoom. Kook bijvoorbeeld water of zet je kop koffie naast je.

Tip 6. De afzuigkap
Wat ook heel goed helpt is het aanzetten van de afzuigkap. Mits je hier natuurlijk over beschikt. De afzuigkap zuigt grotendeels alle zwavel weg. Dit zorgt ervoor dat het gas niet of weinig contact kan maken met het vocht van je ogen. Heb je geen afzuigkap kun je ook gebruik maken van een ventilator.

Tip 7. Een scherp mes
Een goed scherp mes is sowieso altijd een echte must have voor in je keuken maar zeker ook voor wanneer je uien gaat snijden. Als je mes scherp genoeg is zorgt dit ervoor de ui weinig schade oploopt waardoor je de vorming van het gas kunt beperken. Gebruik een mes die geen kartels heeft.

Tip 8. Een duikbril
Oké, eerlijk is eerlijk dit klinkt als een hele rare tip. Toch is het misschien wel de meest effectiefste manier om niet te hoeven tranen tijdens het snijden van uien. Zet gewoon je duikbril op en loopt lekker voor joker in de keuken! Omdat een duikbril volledig afsluit kan het vrijgekomen zwavel niet in contact komen met je ogen. Zijn wij benieuwd, ga jij dit proberen?

Gerelateerd bericht