Een huis vol speelgoed, daar kun jij je als ouder waarschijnlijk wel in herkennen. Dit moet natuurlijk iedere dag opnieuw opgeruimd worden. Dit kun je zelf doen maar het is goed voor de ontwikkeling van het kind om ze zelf te laten opruimen. Hoe vroeger je hiermee begint hoe beter. Wij hebben 5 tips voor je om deze uitdaging aan te gaan.

Tip 1. Begin bij jezelf
Als je je kinderen wilt leren opruimen is het van enorm belang dat je zelf het goede voorbeeld geeft. Kinderen kopiëren het gedrag van de ouders dus wanneer ze jou zien opruimen gaan ze het vanzelf na doen. Zorg dat je kind zijn aandacht richt op jou op het moment dat je gaat opruimen. WIl je ze een gewoonte aanleren, bijvoorbeeld bij het opstaan het raam openzetten, doe dit dan iedere dag consequent samen met je kind. Je zult merken dat ze het vanzelf zonder jouw hulp gaan doen.

Tip 2. Heb geduld en wees niet te veeleisend
De tweede tip is heel erg belangrijk. Laat je kind opruimen maar geef ze alle tijd en wees ook niet te veeleisend. Kinderen zijn zou eenmaal niet zo snel als ons. Het is daarnaast ook helemaal niet erg als ze iets vergeten of iets niet in de gaten hebben. Dat komt later wel. Ga ook niet direct het heft in eigen handen nemen want dan denkt het kind dat hij of zij het niet goed doet. Zorg er wel voor dat je je kinderen opruimklusjes geeft die bij hun leeftijd passen.

Tip 3. Maak van opruimen een spelletje
Om opruimen nog meer aan te moedigen kun je het opruimen gewoon leuk maken! Maak er bijvoorbeeld een spelletje van. Zo kun je bijvoorbeeld samen met het hele gezin een opruim wedstrijd organiseren. Bijvoorbeeld wie het snelst alle klusjes heeft uitgevoerd wint een zak chips. Zo heeft niet alleen het kind er plezier in, maar de rest van het gezin ook.

Tip 4. Afspraken maken
Kinderen hebben behoefte aan duidelijkheid en een vast routine. Zorg daarom dat je duidelijke afspraken maakt. Wanneer de afspraken zich constant herhalen zal het kind uiteindelijk uit zichzelf gaan opruimen. Je kunt bijvoorbeeld vaste afspraken maken zoals: alle speelgoed in de bakken als we gaan slapen en bord en beker naar de keuken brengen. Maak afspraken die goed binnen jullie gezin passen. Dit is voor iedereen anders.

Tip 5. Zorg voor overzicht
Het is belangrijk dat het kind begrijpt waar alle spullen horen te liggen. Zorg dus dat de opbergplekken logisch zijn. Berg bijvoorbeeld alle auto’s op in een bak, de knutselspullen in de la en de knuffels in een mand. Je kind gaat er dan ook over nadenken tijdens het opruimen waar alles hoort te liggen.

Gerelateerd bericht